Uusimmat kuulumiset

Muistin juuri, että meillähän on kotisivutkin!

Torstai 20.11.2014 klo 20:55

Syksyn aikana kotisivujen päivitys on unohtunut kokonaan, vaikka kävihän Hiksu Kittilän kaerissa ja metsästyshommissa onnistumisia koettiin niin vesilintu- kuin maalintupuolellakin ihan mukavasti. Reissattiin niin Lapualla kuin Enontekiölläkin. Se on vaan tuo naamakirja sen verran helpompi päivitettävä, että kotisivut jäävät auttamattomasti kakkossijalle. Niinpä nämä sivut sulkeutuvat todennäköisesti tuossa tammikuun puolivälin jälkeen. Mutta naamakirjaillaan sitten senkin edestä myös jatkossa. :)

Kommentoi kirjoitusta.

Vesityö Rovaniemellä 20.7.2014

Sunnuntai 20.7.2014 klo 21:23

Hiksu loukkasi oikean takajalkansa puutarhasaksiin kesäkuun lopulla ja siinä olleiden tikkien vuoksi emme päässeet treenaamaan vesitöitä kuin vasta viime viikon lopulla. Niinpä Kittilän kokeet jäivät meiltä väliin ja oli pakko suunnata naapuripalkisen puolelle.

Alkuperäinen suunnitelma oli tähdätä elokuun puolivälissä Sodankylässä pidettäviin kokeisiin, mutta kun jo toisen treenikerran jälkeen alkoi koiran toiminta vaikuttaa sen verran lupaavalta, päädyimme ajelemaan jo heti tänä viikonloppuna Rovaniemelle. Tänään tuli täyteen tasan 2 vuotta siitä, kun Hiksu van passantti muutti meille ja sitä käytiin siis juhlistamassa Rovaniemellä ekoissa AVO-luokan vesityökokeissa.

Lampi oli aivan vieras, osallistujia parisenkymmentä ja uitava matka pitempi, mitä ollaan tähän saakka koskaan Hiksua uitettu. Ampuja oli koirasta takaviistossa (treeneissä Pekka on ampunut itse)  ja ampui tietenkin poispäin varsinaisesta heittosuunnasta. Hiksu ei nähnyt linnun heittoa, pomppasi kuitenkin heti noutoluvan saatuaan innokkaasti veteen, mutta ui ampujan luo. :D Ei siinä mitään. Pekka sai sen ohjattua kuitenkin oikeaan suuntaan ja linnun putoamispaikalle, vaikka välillä pikkukoiralla meinasi usko loppua pitkän uintimatkan aikana ja se vilkuili aina välillä isäntää, että vieläkö eteen päin? Sitten se saikin vainun linnusta, otti sen suuhunsa ja lähti uimaan takaisin. Mutta ui isännän ohi ja meni tarjoamaan lintua taas ampujalle! :D Ei siinä mitään. Ampuja ei huolinut lintua eikä koira pudottanut sitä saatika ravistellut turkkiaan, vaan Pekka sai sen käskytettyä lintu suussa luoksensa, missä sitten täydellinen istuen luovutus luvasta. Pitkällisempi suoritus, mutta ei varsinaisia virheitä, joten täydet pinnat AVO-vesitöistä eka yrityksellä ja tervemenoa syksyn kaer-kokeisiin. Kyllä bretoni on hauska otus!!! :D

Kommentoi kirjoitusta.

Higgsteri luustokuvissa

Keskiviikko 4.6.2014 klo 11:10

Hiksu kävi Pellon setän luona kuvattavana eestä ja takaa. En ollut kyllä kuvan laatuun tällä kertaa ihan tyytyväinen vaan hieman vinot ne lonkkien osalta olivat, mutta aina ei jaksa valittaa. Edes minä. ;) Arvonnan tuloksena saatiin lonkista C/C ja kyynärpäistä 0/0. Eikä tuota meidän jättiläistä varmaan kukaan koskaan halua jalostukseen käyttää, joten aivan sama, kunhan ei oireile. Siinäpä vielä kuvat valotaululta kännyllä kuvattuna:

hiksunlonkat.jpg

hiksunlonkat.jpg

hiksunkyynaroik.jpg

hiksunkyynarvas.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Hessu veteraaniluokassa

Keskiviikko 4.6.2014 klo 11:05

Kirjoittelu tänne blogiin on vähän unohtunut näemmä näin facebookin aikakaudella. Helmikuun puolivälissä Hessu osallistui ensimmäisen kerran veteraaniluokkaan Pellon ryhmänäyttelyssä. Tuomarina oli norjalainen Per-Harald Nymark ja tulokseksi tuli VET EH1. Tänä vuonna Kanakoirakerhon päänäyttely olisi yllättävän lähellä eli Kiimingissä, mutta jää meiltä todennäköisesti väliin, koska sattuu yhdet sukujuhlat samalle päivällä. Tylsää.

Kommentoi kirjoitusta.

Upeeta, mahtavaa! :)

Perjantai 1.11.2013 klo 19:28

Lapuan reissun jälkeen alkoi kotimaastoistakin jostain kumman syystä ;) löytyä lintuja ja varsinkin riekkoja normaalia enemmän. Heti torstaiaamuna Hiksulla oli 5 tilannetta 3 tunnissa ja settereillä omalla reissullaan 4 tilannetta 2 tunnissa. Muutamia kertoja meni vielä siihen, että Hiksu törmäili entiseen tapaansa riekkoihin, mutta melko nopeasti se sitten kuitenkin rupesi niitäkin seisomaan. Viikon päästä Lapuan reissusta sillä olikin sitten ensimmäinen todellinen onnistuminen riekoilla ja viime viikonloppuna  Enontekiöllä saimme sille ensimmäisen pudotuksen hienosta tilanteesta. Tällä jaksaa taas pitkään! :)

hiksunriekko.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Lakeuksilla

Perjantai 1.11.2013 klo 18:56

Syyslomalla suunnistimme taas perinteiseen tapaan Lapualle, mistä Iiiiso KIITOS Punanenän poppoolle!! Aivan mahti reissu!!

Lyhyesti: reissu alkoi sunnuntaina siitä, kun Hiksu törmäsi ilman seisonnan yritystäkään peltopyyparveen ja ajatti sen lakian toiseen reunaan ja päättyi tiistaina siihen, kun sama koira teki monta onnistunutta lintu- eiku riistatyötä ;)  fasaaneille. Kolmen päivän intensiivileiri Lintu-Matin vieraana vei meitä eteenpäin niin hurjasti, että omilla lintutiheyksillä samaan hommaan olisi menny vielä varmaan ensi syksykin.

Mukana olivat tietysti myös setteripetterit. Sunnuntaiaamuna Fonzien kasvattaja Anttikin liittyi seuraan, koska halusi nähdä kasvattinsa tosi toimissa. Ei taidettu aivan vakuuttaa meidän egipagella tuomarismiestä sillä kertaa. =D Hieman ruosteessa tuo peltotyöskentely vuoden tauon jälkeen. Mutta on Fonziella ollut myös omat tähtihetkensä tänä syksynä metsämaastossa. Ei aina voi onnistaa.

Heessu esitti kyllä reissun sittenkin komeimman Peräänmenon, joka täytyy ehdottomasti kirjoittaa isolla P:llä, sillä se kuvastaa myös vanhan, kokeneen koiran viisautta, tilannetajua ja ongelman ratkaisukykyä. Koko tilanne olisi kuulemma muutenkin ollut ehdotonta juutuubi-kamaa, jos Matilla olisi sattunut olemaan videokamera mukana. Yritän kuvailla tapahtumat tähän nyt edes auttavasti: Heesulla on täysin istuva seisonta Lapuajoen rannassa, aivan vesirajassa. Pekka antaa nostoluvan, mutta koira ei hievahdakaan. Ei vaikka lupa muuttaa muotoaan käskyksi jos toiseksikin. Pekan V-käyrä alkaa kohota. Tyhjäähän se siinä tietenkin pönöttää. Pekka potkaisee koiran edessä olevaa risukkoa "ei täällä mitään ole". Samassa pusikosta singahtaa kaksi fasaania, jotka lentävät joen yli. Pekka liukastuu ja meinaa tipahtaa jokeen. Heesu terästäytyy ja päättää vielä yrittää pelastaa tilanteen. Se kiertää SILLAN  KAUTTA JOEN YLI lintujen perään, mutta epäonnekseen naapuritalon isäntä sattuu juuri tulemaan pihalleen, Heesun keskittyminen herpaantuu ja se menettää näköyhteyden lintuihin. Karkuun pääsivät, damn.

Aivan mahtava harrastus!! =D

Kommentoi kirjoitusta.

Higgsteri avasi koeuransa

Tiistai 1.10.2013 klo 9:37

Hiksu ja isäntä osallistuivat ensimmäisiin (ikinä?) Kittilässä järjestettyihin Kaer metsäkokeisiin 21. ja 22.9.2013. Lintuja oli heikosti. Ensimmäisenä päivänä Hiksun eriin ei sattunut yhtään. Toisena päivänä Hiksu oli oman ryhmänsä ainoa, jolla oli todistettavasti mahdollisuus linnuille, mutta se törmäsi meidän mielestä (huomioi omistajien mahdollisesti hieman vaaleanpunaissävytteiset lasit) huonossa myötätuulessa riekkoparveen eikä tottelevaisuuskaan ollut ihan parhaassa iskussa lintujen lähtiessä. Eli molemmilta päiviltä Nuo 0. Molempien päivien tuomarit kiinnittivät huomiota Hiksun laajaan hakuun, joka metsässä aiheutti vaikeuksia varsinkin loppupäivästä, kun lintujen puuttuessa alkoi koiraltakin palaa käpy ja pilli kaikui kuuroille korville.

Sitten panostettiin vähän kurin palautukseen muutaman päivän ajan ja matkustettiin seuraavana viikonloppuna Lapualle Junkkariin.  Pellolla ollaan käyty Hiksun kanssa silloin kun se oli 4kk ikäinen ja sitten tuolla Rovaniemen fasupaikassa kerran. Pilliä totteli Junkkarissa nyt hyvin, mutta haku oli vauhdista huolimatta hieman pienimuotoista ja kuvio täysin hukassa. Pienimuotoisuus tosin saattoi johtua myös isännästä, joka piti hurttimuksen kurissa. Ensimmäisessä erässä Hiksulle ei sattunut lintuja. Juuri ennen toisen erän alkua nähtiin, kuinka 30-40 peltopyyn parvi laskeutui keskelle sänkeä. Hiksu ei onneksi nähnyt. Ei muuta kuin koira irti ja se jäi nuohoamaan läheistä pusikkoa ilmeisesti fasaanin hajujen innoittamana. Tällä välin parvi otti siivet alleen ja siirtyi pellon toiseen päähän noin 300 metriä, mutta sitä ei tuomari, isäntä eikä maasto-opaskaan huomanneet, vaikka me kaikki jälkijoukoissa todistimme tapahtumaa. Hiksua yritettiin ohjata lintujen alkuperäiseen olinpaikkaan, mutta eihän siinä enää mitään ollut. Jonkin aikaa puuhasteltuaan se sitten juoksi sinne 300 metrin päähän yksinään ja törmäsi parveen. Isäntä oli kuitenkin hereillä ja sai koiran jäämään paikalleen. Se oli ehdottomasti meidän Junkkarin huippuhetki.

Puolen päivän maissa tehtiin kylmän linnun nouto. Se onnistui aivan hyvin. Hieman tuotti vaikeuksia aluksi, kun me ollaan pidetty Hiksu aina oikealla puolella noutoharjoituksissa ja nyt vaadittiin sitten, että koira pitää olla vasemmalla puolen. No, sehän lähti hakuun, kun Pekka irrotti hihnan, mutta onneksi arvostelu ei ollut vielä alkanut. Koira takasin paikalleen ja varsinainen noutosuoritus sujui sitten hienosti. Mitä nyt linnusta ei näkynyt kuin koivet koiran suusta ja siitä menettivät sitten pisteen. Muttei sentään nielaissut. :D Pääsivät jatkamaan vielä kolmanteen erään.

Viimeisessä erässä Hiksu vietiin pieneen metsäsaarekkeeseen ja rakennukseen rajautuvaan pellon kulmaukseen, jonka vieressä traktorit nostivat perunoita ja fasaanit säntäilivät paniikissa edes takaisin. Hiksu näki lintuja heti autosta tullessaan ja silmät pyörivät kuin hedelmäpelissä. Jep, jep. Ei muuta kuin koira irti. Se oli sitten siinä. Fasaaneja nousi sieltä ja täältä. Ryhmätoverit vetelivät vieressä ranteitaan auki, jotta eihän heidän tarvi kuiten tässä omaa koiraansa löysätä. Hiksun jälkeen kokeiltiin vielä yksi koira, muttei silläkään nokka pysynyt matkassa, joten viimeinen jäljellä ollut vietiin sitten toisaalle jatkamaan harjoituksia.

Sunnuntain rakenneosiossa Raija Tammelin mittasi Hiksun 54,5 cm korkeaksi, joten kiitos ja näkemiin. Bretoniuroksen ehdoton maksimikorkeus kun on 52cm ja poikkeama rotumääritelmän kokorajoista on hylkäävä virhe. Pellon näyttelyissä 11kk iässä se mitattiin 51,5cm korkeaksi. En tiedä oisko tuo siitä vielä kasvanut vai mittasivatko niin eri kohdasta sitten. Mutta enpä alkanut tinkaamaan.

Junkkari oli kuitenkin kaikkinensa mukava kokemus, vaikkei menestystä tullutkaan. Voi kyllä oikeasti suositella kaikille nuorten mannermaisten omistajille! Lisäboonuksena päästiin tutustumaan Hiksun sisarusten ja 3/4-sisarusten omistajiin ja ehdittiin näkemään Punanenän porukatkin vielä peltopäivän jälkeen. Hauskaa oli! :)

PS: Hiksun koekertomukset voi käydä lukemassa sen omalta harrastukset-sivulta.

Kommentoi kirjoitusta.

Fasaaneilla

Keskiviikko 18.9.2013 klo 10:54

Hiksun kanssa käytiin tutustelemassa fasaaneihin 8.9. Rovaniemellä. Tilanteita saatiin toistakymmentä yhden päivän aikana ja samalla tilan omistaja Lehtovirran Seppo kulki mukana ja neuvoi, kuinka meidän kannattaisi toimia. Ja koko lysti maksoi vain 15 euroa! Suorastaan hävetti päästä noin halvalla.

Pääasiassa Hiksu törmäili linnut ilmaan, mutta jäi käskystä paikalleen. Tosin tähän saakka käyttämämme "paikka", joka on tarkottanut istumista, vaihdettiin "maahan" komennoksi, joka ensin ajettiin sisään fasaanien lentohäkin vieressä aina lintujen pyrähdellessä lentoon. Maahan komento on Sepon mukaan tehokkaampi, vaikka itse maahan menoa ei enää riistatilanteessa vaaditakaan, vaan ainoastaan pysähtyminen lintujen lähtöpaikalle. Yksi seisontakin sitten lopulta saatiin riistapellossa, mutta siinä fasaani hyppäsi lentoon ennen nostolupaa. Hiksu ei tätä ilmeisesti huomannu, koska jäi vielä seisomaan. Pekka antoi nostoluvan, jolloin se syöksyi fasaanin lähtöpaikalle, mutta lintu oli jo poistunut kuvioista. Tai ainakin se yksi. Saattoihan siinä toki olla toinenkin, joka jallitti koiraa, mistä niistä tietää. Mutta seisoi kuitenkin. Sitten oli taas muutamat törmähykset. Aivan täydellisyyteen ei yhdessä päivässä vielä päästy. ;)

Seuraavalla viikolla kotimaastoistakin alkoi sitten löytyä lintuja ja viikonloppuna, kun kävimme Kalmankaltion maisemissa, jossa oli muuten aivan surkean heikko riekkokanta, Hiksu oli ainoa meidän koirista, joka löysi linnut. Ei seisonut vieläkään, muttei menny perähänkään, kun muutaman metrin. Puhuttelimme siellä toistakin 4 koiran porukkaa eikä heilläkään ollut ollut kuin yksi lintutilanne päivän aikana. Hiksun haku on kyllä hurjan laajaa näin settereihin kun vertaa. (Eiks se pitäny olla toisin päin..?) Astrolla mitattuna Petterit kulkivat päivän aikana yhteensä 36km ja Retoni yksin 24km. Varsinkin oman hakuvuoronsa alussa Hiksun luovi ulottui 300-400 metrin päähän. Ilmeisesti keräsi hieman painetta, kun täytyi hihnassa odotella ja sitten piti käydä vetämässä löysät pois? Jäämme kauhulla odottelmaan viikonlopun Kittilän kaer-kokeita. Viettääkö se omat eränsä sitten tuolla "hukassa", kun viimein pääsee irti?

Kommentoi kirjoitusta.

Fonzien mystinen kohtaus

Keskiviikko 18.9.2013 klo 10:22

Fonzie sai 31.8.2013 äkillisen kohtauksen. Noin tunti ruuan jälkeen se alkoi kiivetä minulle syliin. Hetken päästä se ei pystynyt enää kunnolla kävelemään, läähätti pää alhaalla ja laittoi sitten makaamaan. Suun limakalvot menivät aivan vaaleiksi, hengitys oli pinnallista ja harvaa ja syke heikko. Luulin, että se kuoli. Soitin kuitenkin Pekalle, joka oli juuri tuona lauantaina joutunut lähtemään töihin. Sitten soitin eläinlääkärille ja päivystys oli tietenkin Enontekiöllä. Pekka tuli muutamassa minuutissa kotiin. Silloin Fonzie nosti päätään, mutta ei muuten yrittänytkään liikkua. Kannettiin koira auton takapenkille ja minä hyppäsin sinne sen kaveriksi ja sitten auton nokka kohti Hettaa, vaikka olin varma, ettei se sinne saakka ainakaan selviydy. Fonzien jalat olivat viileät, joten peittelin sen takilla matkan ajaksi. Noin puolen tunnin kuluttua se nosti päätään, alkoi vaihtaa asentoa ja väri palasi ikeniin. Siitä puolen tunnin päästä tuli vielä läähätys- ja tärinäkohtaus, jossa limakalvot menivät taas vaaleiksi, mutta se meni nopeammin ohitse eikä koira ollut tajuton sen aikana. Eläinlääkäri soitti jossain Peltovuoman kohdalla, missä ollaan tulossa. Kun vihdoin päästiin eläinlääkärin pihalle, Fonzie oli jo täysissä voimissaan, kiskoi remmissä pissalle ja haukkui eläinlääkäriä.

Hetassa ei ollut röntgenlaitteita ja verikokeita ei lauantaina voitu ottaa. Kliinisesti koira oli nyt täysin ok. Ei aristellut mahaa eikä mitään muutakaan paikkaa. Ei ollut kuumetta. Silmät ainoastaa hieman punoittivat. Lääkäri epäili alkanutta mahalaukun kiertymää, joka olisi sitten kuitenkin itsekseen palautunut. Eipä siinä, saatiin kipulääkettä varuilta mukaan ja kehoitus tarkkailla koiraa maanantaihin saakka. Ja ei kun kotiin. Tämä ei siis todellakaan ollut ensimmäinen kerta kun me ajellaan satoja kilometrejä eläinlääkäriin "turhaan".

Seuraavien päivien aikana Fonzien silmäluomet olivat selvästi turvonneet ja punaiset ja se nuoleskeli tassujaan. Tassuja se oli nuoleskellut jo perjantaisen mettäreissun jäljiltä. Sunnuntaina löysin myös mahasta punaisen peukalonpään kokoisen paukaman, jossa oli kudosnestettä. Maanantaina se oli kadonnut. Soitin maanantaina Kittilän eläinlääkärille (juu, meillä on nyt semmoinenkin) ja sain ajan keskiviikoksi. Tiistaina luomet olivat vieläkin selkeästi turvoksissa, mutta kun keskiviikko koitti, nekin olivat taas normaalit. Kittilän eläinlääkäri epäili kertomuksiemme perusteella, että Fonzien kohtaus olisi joko sydän tai aivoperäistä. Koska maha ei ollut ollut turvoksissa eikä koira ollut yrittänyt oksennella, mahalaukun kiertymää hän ei pitänyt mahdollisena.  Sydänäänet olivat kuitenkin normaalit, kuten olivat lauantainakin olleet. Rasituksen sieto ei myöskään ole heikentynyt. Jäljelle jäi siis joko epileptinen kohtaus tai aivokasvain. Kun kysyin anafylaktisen reaktion mahdollisuudesta, eläinlääkäri piti sitä mahdollisena, mutta epätodennäköisenä. Itse kuitenkin alan olla sen kannalla. Fonzie ei kouristellut ollenkaan kohtauksen aikana ja mahassa ollut patti saattoi hyvinkin olla ampiaisen pisto. Fonzie on aikaisemmin saanut vähän samanlaisen kohtauksen, kun mäkärät söivät sen vaelluksella aivan muodottomaksi. Tuolloin kohtaus kuitenkin meni nopeammin ohi ja luulin sen johtuneen pelkästään kuumasta ilmasta. Fonziesta otettiin myös verikokeet, mutta niissä kaikki arvot olivat normaalien rajoissa.

Kommentoi kirjoitusta.

Ruotsin alotuksessa

Maanantai 26.8.2013 klo 21:15

Kanalintujen pyynti alkoi Ruotsissa jo eilen sunnuntaina 25.8. Koska opettajilla on pitkät kesälomat, meidän syksyisten reissujen pituudet rajoittuvat pääasiassa viikonloppuihin. Niin tälläkin kertaa. Saimme poikien passit kuntoon varmaan ennätysajassa ja lauantaiaamuna suunnistimme kohti Pohjois-Ruotsin tuntureita. Emppu jäi Kuttasen kohdalla mummolaan hoitoon ja oli päässyt siellä mustikkaan paimentamaan mummoa ja äitiä, etteivät eksyneet kovin kauas toisistaan. Pekka on innokas kalamies ja päätimme yhdistää kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Niinpä kävelimme lauantaina reilut 8 km rinkkojen kanssa tuntureiden yli jokirantaan, jossa telttailimme yön yli ja sunnuntaiaamuna palailimme sitten riekkoja etsiskellen takaisin. Koirat ottivat kaiken ilon irti telttailusta, kun eivät muuten saa nukkua meidän kanssa ja Hiksukin ensikertalaisena käpertyi heti vaan minun kanssa samalle tyynylle. :) Kala söi hyvin, mutta riekkoja ei sattunut meidän reitille kuin yhden pienen pesueen (4-5 ) verran ja siinäkin poikaset olivat vielä aivan pieniä, noin nyrkinkokoisia untuvikkoja, jotka juuri osasivat lentää. Juu, ei pudotettu ei.

Hiksun haku on ollut metsässä ja kotijänkillä sopivan laajuista ja se on kyllä huolehtinut, että porukat pysyy matkassa, mutta avotunturi taisi vähän sekottaa kakaran päätä ja jo toisella luovilla se vetaisi noin kilometrin päähän ihan silkasta juoksemisen riemusta. Saas nähärä kuin ne Lapuan lakiat enää Junkkarissa riittää... Hyvää porosiedätystä saatiin myös, kun porot tulivat evästauolla aina pällistelemään kymmenen metrin päähän ja lähtivät siitä sitten hölköttämään karkuun, mutta me pojat syötiin vain HK:n sinistä. ;) Sunnuntaiksi sattui tosi helteinen ilma, joten reissu vei mehut kyllä koko porukasta. Mutta eipä siinä, maanantaina töihin! :)

Lopuksi vähän kuvakimaraa. Kuvausvälineenä oli tällä kertaa vain puhelin, jolla ei paljon zuumailtu eikä otettu liikkuvaa kuvaa.

ruotsissa2.jpg

Täällä me oltiin taas. Maisemat kohillaan.

ruotsissa5.jpg

Hiksu tauolla.

ruotsissa3.jpg

The Joki oli kieltämättä komea, vaikka matka sinne oli rinkan kanssa raskas.

ruotsissa.jpg

Mies ja koira.

kuva.jpg

Tunsin ansainneeni oluen.

ruotsissa4.jpg

Sitten me ooteltiin isäntää ja kalansaalista saapuvaksi.

ruotsissakalakeittoa.jpg

Kalakeittoa iltapalaksi. Hyvää oli!

Kommentoi kirjoitusta.

Kauden avaus

Maanantai 26.8.2013 klo 19:43

Metsästyskausi alkoi meidän osalta vesilinnun pyynnillä heti 20.8. Alotukseen pääsivät mukaan setteripojat, jotka olivatkin hienosti hengessä mukana, mutta koulutuspuutteellisuuksien vuoksi Pekka joutui toimimaan ampujan lisäksi myös noutajana. Seuraavana päivänä mukaan lähti tulevaisuuden toivo, ranskan ihmelapsi Higgsteri. Ensimmäinen nouto kaislikosta ilman pudotuksen näkemistä tuotti hieman harmaita hiuksia, mutta lopulta tavi löytyi ja tuli äipän käteen ilman omimisen tai pureskelun merkkejäkään. Toisella kerralla homma menikin jo aivan rutiinilla ja siihen oli hyvä lopettaa sillä kertaa. Autolle palaillessa käveltiin keskelle pyypesuetta ja palauteltiin pärinän keskellä mieliin, mitä lintujen lähtiessä pikku Hiksun pitikään tehdä. ;)

sorsannoutoa.jpg

Hessu ja Pekka sorsaa noutamassa

sorsastamassa.jpg

Fonzie vesilintuja bongailemassa

hiksunekat.jpg

Higgsterin ekat lämpimäiset

Kommentoi kirjoitusta.

Bretonien kesäpäivät

Lauantai 3.8.2013 klo 18:58

Viime viikonloppuna kävimme Hiksun kanssa Hailuodossa katsomassa, miten bretonit viettävät kesäpäiviä. Ohjelmassa oli paljon erilaista koulutusasiaa. Aluksi teoriassa ja sitten siirryttiin käytännössä katsomaan jokaisen osallistujan hallittavuuden tasoa. Ensin oli pysäytys- ja paikallaanolo-kokeita erilaisten lentävien ja maatamyöten viilettävien objektien sinkoillessa ympärillä. Sitten kokeiltiin noutoa kaninkarvadamilla ja fasaanilla. Lentävät objektit oli Hiksulle pala kakkua, mutta uutena asiana akkuporakoneeseen kiinnitetty "jänes", joka lähti vapaana juoksennelleen koiran edestä, vaati vähän enemmän harjoituskertoja.

Samoin vamana nakkina pidetty maanouto ei sulalla fasaanilla ollutkaan enää niin varma, vaan apina meinasi jäädä syömään lintua. "Ei se ikinä kotona ole..."  Ollaan tehty maalta noutoa vain jäisillä linnuilla, kun ei olla viitsitty aina sulatella niitä ja aateltu, että kyllähän se nyt sulan linnun tuo jos jäisenkin. Vesinoutoon on kyllä linnut sulatettu, mutta niissä palautusongelmaa ei ole päässyt ilmenemään, koska eihän se nyt avoveteen jää lintua suolistamaan. No, onneksi tämä kävi ilmi tässä vaiheessa eikä vasta kokeissa. Kotosalla ollaan asiaa saatu jo paremmalle tolalle ystävämme liinan avustuksella.

Lopuksi kokeiltiin myös koiran hallittavuutta viiriäisillä, jotka kouluttaja nakkasi kädestään lentoon koiran vierestä. Kuumuu kuumuu eli eiku harjootusta pienissä erissä. Muut jatkoivat vielä vesityöharjoituksiin, mutta me lähdettiin jonottamaan siinä vaiheessa lautalle, kun sattu nuo täydet 15 pojoa jo olemaan siltä osa-alueelta. ;)

bretonipaivat.jpg

Hotdogit ja häkkilinnut

Fonzien kanssa osallistuin tänä viikonloppuna rovaniemeläisten kouluttajien vetämälle agilitykurssille. Tarkotuksena oli aluksi ottaa myös Hiksu mukaan, mutta sillä on tälle kesälle jo aivan riittämiin aktiviteettia noissa "oikeissa" hommissa, joten se sai nyt vapautuksen tästä hauskuudesta. Fonzie olikin aivan otettu tästä erityishuomiosta pitkästä aikaa ja teki innolla hommia kuumasta kelistä huolimatta.

Parin viikon päästä suunnistetaan Rovaniemen fasaanitiluksille. Kävästään Hiksun kanssa kattoon, mimmosia otuksia pellolla elelee. Jos ei vaikka viime syksynen Lapuan reissu aivan kirkkaana enää mielessä vilise.

Kommentoi kirjoitusta.

Vesityökoe Kittilässä 14.7.2013

Sunnuntai 14.7.2013 klo 15:18

Hiksu ja isäntä osallistuivat molemmat elämänsä ensimmäistä kertaa vesityökokeisiin tänään täällä Kittilässä ja tuloksena nuorten luokasta täydet 15 pistettä. Tuomarina oli Juha Järvinen. Tuomari yritti yllyttää kokeilemaan myös avointa luokkaa, mutta sitä ei olla treenattu vielä ollenkaan, joten isäntä kieltäytyi suosiolla kunniasta. Nyt voidaan keskittyä hyvillä mielin hiomaan tottelevaisuutta kuntoon syksyn metsäkokeita ja Junkkaria varten.

Videopätkä vesitöiden kenraaliharjoituksista:

Pellon näyttely jää meiltä väliin, sillä Pekan isä kuoli hiljattain ja olemme tuolloin hänen hautajaisissaan.

2 kommenttia .

Uimahommia

Torstai 20.6.2013 klo 9:01

Kesätouhuihin on kuulunut Hiksun kanssa pääasiallisesti uimakoulua ja noutoharjoituksia.  Nyt ollaan suurinpiirtein tässä vaiheessa:

Eilen kokeiltiin sitten ehtalla sorsan raadolla, joka sekin vedestä nousi ja tuli isännälle. Näyttää siis siltä, että ensi syksynä täytyy aktivoitua myös tuolla vesilinnunpyynti puolella. Aika mukavasti niitä on nyt näkynytkin, ainakin aikuisia lintuja.

Fonzien kanssa ollaan jatkettu agilitytreeneissä käymistä ja Hiksukin on aloitellut alkeisryhmässä esteisiin tutustumista. Siitä tulee myös siihen hommaan loistava tai ainakin nopea. Loistavuus riippuu sitten enemmän ohjaajan nopeudesta, jossa on vielä kovasti petrattavaa.

Seuraavat ja samalla tämän vuoden viimeiset näyttelyt meillä on heinäkuussa Torniossa ja sinnekin suunnataan Hiksun kanssa.

Kommentoi kirjoitusta.

Rovaniemen ryhmänäyttely

Torstai 9.5.2013 klo 21:08

Tänään oli Hessun vuoro käydä pyörähtämässä näyttelykehässä Rovaniemellä. Tuomarina oli Eeva Anttinen ja Hessun tulos oli kokonaisuudessaan AVO ERI AVK2 SA PU3. Paras uros ja samalla myös ROP sertin kera oli Fonzien pikkuveljenpuolikas Fornjot's Fluke. Onnittelut Antille kasvatin menestyksestä!! PU2 vara-sertin kera Hessun pikkuveljenpuolikas Hangman's Grave Digger ja PU4 Hessun isoveljenpuolikas Tiera. Eli sukuun tuli koko potti! ;-) Heesun arvostelu sen omalla harrastus-sivulla. Lisäksi täytyy mainita, että tuomari kehui 7-vuotiaan Hessun hampaita hienoiksi. Että kyllä niillä suutarinki lapsilla saattaa olla kengät! :D

Kommentoi kirjoitusta.

Emppu-muori treenaa

Lauantai 4.5.2013 klo 18:32

Tällä viikolla kennelkerholla alkoi ohjatut toko-treenit ja hetken päähän pistosta otinkin niihin mukaan Hiksun sijasta Emppu-muorin 8v. Empulle on opetettu alokasluokan liikkeet aikoinaan ja lisäksi se osaa myös noudon, mutta varsinaisissa ohjatuissa treeneissä ei olla käyty Kittilään muuton jälkeen. Eipä niitä täällä aikaisemmin ole ollutkaan. Homma sujui seittemän vuoden tauon jälkeen niin mallikkaasti, että alokasluokan hienosäädöstä taitaaki tulla Empulle tämän kesän projekti.

Ja kun vauhtiin päästiin, niin lauantaiaamuna suunnistimma muorin kanssa haku-harjoituksiin, molemmat ensimmäistä kertaa elämässämme. Aloteltiin makkararingillä ja sehän ahneelle corgi-muorille passasi. Seuraavalla kierroksella "ukot" meni jo vähän kauemmaksi metikköön ja heti kun löysäsin muorin irti, niin suorinta tietä vaan nakkia kärkkymään. Motivaatio on kunnossa. :)

Kommentoi kirjoitusta.

Pellon ryhmänäyttely

Lauantai 27.4.2013 klo 21:29

Higgsterin kanssa käytiin tänään ensimmäisissä oikeissa näyttelyissä. Tiedossa oli, että ihan kesken kehityksen ipana vielä on, mutta en jaksanut odottaa pitempään, että saataisiin virallinen mitta säkäkorkeudesta. Tuomarina oli Pekka Teini ja tulokseksi saatiin vajaan 11kk:n iässä JUN H eli starttilupa myös kaer-kokeiden avoimeen luokkaan on nyt kuitattu. Jei! Enää kolmea sertiä vaille käyttövalio, vai miten se Matti meni? :) Ensimmäisiin kokeisiin onki ilmoittauduttu, nuorten luokkaan toki kylläkin. Näyttelyarvostelu kokonaisuudessaan Hiksun omalla uudella Harrastukset-sivulla.

Helatorstaina mennään sitten Hessun kanssa Rovaniemen ryhmikseen.

2 kommenttia .

Dami-leikkejä välillä myös

Tiistai 19.3.2013 klo 19:11

 

Piti kokeilla ennen noutajien treeneihin tunkeilua, kuinka se tuo damin nouto kotona sujuu. Sujuhan se:

 

Kommentoi kirjoitusta.

Paikka-harjoituksia

Sunnuntai 17.3.2013 klo 21:55

Lumi on nyt painunut jo sen verran, että koirat pääsevät liikkumaan metsässä ja jänkälläkin ihan kohtalaisesti. Niinpä tänä viikonloppuna pääsimme viimein Hiksun kanssa reenailemaan paikalle jääntiä riekkojen kanssa ja sepä sujui yli odotusten. Molempina päivinä lintuja löytyi eikä perään menty ollenkaan. Pahimmassa tilanteessa pölläytimme itse (heh, heh) kiepistä 3 riekkoa kohti pentua, joka oli meistä vajaan 100 metrin päässä. Siinä vaiheessa meinasi jo usko loppua, mutta niin se vaan istahti paikalleen oottelemaan lihapullia, joita saiki sitte oikein reilumman annoksen. Alku näyttää siis hyvältä. Yritetään nyt olla pilaamatta sitä jatkossakaan...

Kevään aikana meinaan Hiksun kanssa osallistua noutajien taippariharjoituksiin. Sen verran, mitä olen noista taippareista netistä lueskellut, niin ei ihan hirveästi poikkea seisojien vesityökokeesta. Käydään ainakin tutkiskelemassa, mitä voitaisiin omissa harjotuksissa sitten hyödyntää.

Näyttelyitä on sen verran suunnitelmissa, että huhtikuiseen Pellon ryhmänäyttelyyn on Hiksu nyt ilmoitettu ja toukokuussa käydään varmaan Hessun kanssa Rovaniemen ryhmiksessä.

maitoparta.jpg

 

 Maitoparta 

fonzienriekot.jpg

 

  

haku2.jpg

 

  

paikka.jpg

 

 Sinne meni, mutta meitsi odottelee lihapullaa. 

jlki2.jpg

 

  

p.jpg

 

  

hiksu1.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Levin Match Show 3.3.2013

Sunnuntai 3.3.2013 klo 18:40

Hiksu aloitti näyttelyuran Ounasjokilaakson kennelkerhon järjestämässä Levin Match showssa 3.3.2013 pentuluokassa ollen sinisten 4. Osallistujia pentuluokassa oli kaikkiaan reilut 20. Palkinnoksi saatiin mm. hiano ruusuke. :D

 

mtsri3.3.13.jpg

 

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhemmat kirjoitukset »